Programozó állomások HEIDENHAIN vezérlőkhöz
Programozás és képzés PC segítségével

Mire jó a programozó állomás?
Természetesen a munkadarabok programjait nagyon jól el lehet készíteni a gépen lévő vezérlőn – még akkor is, ha az éppen egy másik darabot gyárt. Mégis előfordulhat, hogy a gép leterheltsége vagy a rövid átállási idők nem teszik lehetővé a gép melletti koncentrált programszerkesztést. A HEIDENHAIN programozó állomásával pontosan úgy lehet programozni, mint magán a szerszámgépen, mégis távol a műhely zajától.

Programok szerkesztése 
A HEIDENHAIN Klartext vagy DIN/ISO programok programozó állomáson való szerkesztése, tesztelése és optimalizálása lerövidíti a gép állásidőit. A programíráskor nem kell új gombokkal ismerkedni, minden gomb a megszokott helyén van: nem csoda, hisz a programozó állomás billentyűzete megegyezik a valódi vezérlőjével.

Máshol készült programok tesztelése
Természetesen a CAD/CAM rendszeren készített programok is tesztelhetők. A nagyfelbontású tesztelő grafika – elsősorban bonyolult 3D-s programok esetében – segít a kontúrhibák és a rejtett részletek egyértelmű fel- és megismerésében.

Oktatás a programozó állomással 
Mivel a programozó állomások és a vezérlők azonos szoftveren alapulnak, kiválóan alkalmasak az alap- és a továbbképzésre. A programozás és a programteszt pontosan úgy megy, mint a gépen. Ez biztonságot ad a tanulónak a későbbi munkavégzéskor a valódi gépen. Az iskolai NC programozó képzésre is a legcélszerűbbek a programozó állomások, hisz a HEIDENHAIN vezérlők egyaránt alkalmasak smarT.NC (csak az iTNC 530-nél), Klartext vagy DIN/ISO szerinti programozásra. 

Mit tud a programozó állomás? 
A programozó üzemmódokban ugyanazok a funkciók állnak rendelkezésre, mint a szerszámgépen. Azaz a programok készíthetők 

  • smarT.NC (csak az iTNC 530-nál), HEIDENHAIN Klartext párbeszéd vagy DIN/ISO szerint, 
  • grafikus támogatással a programbevitelkor és a programteszt során, 
  • az összes jól bevált funkcióval, mint például az FK szabad-kontúr programozás. 

A felhasználók az eredeti vezérlő szoftverével dolgoznak – azaz kompatibilitási problémák nélkül. A programozó állomáson készített programok a megfelelő vezérlővel felszerelt gépen futtathatók. Ennek előfeltétele, hogy a programozó szoftver és a gép vezérlőjének szoftvere azonos legyen. 

Különösen előnyös:
Az összes, a vezérlőn fizetős szoftver opció és – az iTNC 530-nál – az FCL funkciók a programozó állomásokon díjmentesen használhatók. Így a felhasználók a teljes változatot vagy a díjmentes demó változatot az összes funkcióval alaposan kipróbálhatják és utána eldönthetik, hogy számukra megéri-e a gépükön futó szoftver új opciókkal való bővítése.