Burkolt szögelfordulásmérők, csőtengellyel és integrált státorkuplunggal

A státorkuplung kialakításának köszönhetően a tengely szöggyorsulásakor csak a csapágysúrlódásból származó forgatónyomatékot kell a kuplungnak felvennie. A RON, RPN és RCN típusok rendkívül jó dinamikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

Mivel ezeknek az eszközöknek integrált státorkuplungjuk van, a megadott rendszerpontosság már a tengelyhez kapcsolódás hibáját is tartalmazza. 

További előnyök:

  • csekély hossz és kis helyszükséglet
  • akár 100 mm-es csőtengely átmérő különféle tápvezetékek, stb. átvezetésére
  • egyszerű felszerelhetőség

Burkolt szögelfordulásmérők, teli tengellyel (külön kuplung szükséges)

A ROD típusú teli tengelyes szögelfordulásmérőket magasabb fordulatszámok vagy lazább beépítési tűrések esetén különösen célszerű alkalmazni. A hozzájuk ajánlott kuplungokkal akár ± 1 mm-es tengelyirányú tűrések is megvalósíthatók.  

Moduláris szögelfordulásmérők optikai leolvasással

Az ERA és ERO típusú saját csapágyazás nélküli (beépülő) szögelfordulásmérők tipikus beépítési helye a különféle gépelemek és készülékek. A saját csapágyazás nélküli  szögelfordulásmérők az alábbi követelményeket elégítik ki: 

  • nagy áteresztésű csőtengely lehetséges (acélszalagos megoldással max. 10 m)  
  • magas fordulatszámok, max. 20000 min-1 
  • tömítő gyűrűk nem növelik az indítási nyomatékot 
  • szegmenses megoldások lehetségesek  

Moduláris szögelfordulásmérők mágneses leolvasással

A HEIDENHAIN ERM típusú beépülő mérőrendszerei egy mágnesezett osztásdobból és egy leolvasó egységből állnak. A MAGNODUR mértékmegtestesítőnek és a magneto-rezisztív leolvasási elvnek köszönhetően különösen érzéketlenek a szennyeződésekre.

Szögelfordulásmérő modulok

A HEIDENHAIN szögelfordulásmérő moduljai nagypontosságú csapágyak és szögelfordulásmérők egymással összehangolt kombinációi. Kiemelkedő jellemzőik az igen nagy mérési és csapágypontosság, a nagy felbontás és a legmagasabb ismétlési pontosság. A csekély indulási nyomaték lágy és egyenletes futást eredményez.