KGM 181, KGM 182, KGM 281 és KGM 282 keresztrácsos mérőrendszerek

A KGM keresztrácsos mérőrendszerek a CNC szerszámgépek pályamenti viselkedésének dinamikus ellenőrzésére valók. A mérések során, pl. a köralak tesztben, 115 mm és 0,01 mm közötti sugarú elmozdulások akár 80 m/min előtolási sebességgel végezhetők. Ezen kívül a KGM-mel kéttengelyes szabad kontúr teszt is elvégezhető. A KGM előnye egyrészt az érintésmentes mérés, vagyis nincsenek súrlódás miatti befolyásoló tényezők, mint a korábbi DBB rendszer csapágyazott gömbjei esetében, másrészt a nagyon kicsi sugárral végzett köralak teszt során a gép geometriai hibái nem befolyásolják a mérés eredményét. 

A mérés előkészítése és a mérési jelek kiértékelése  
A KGM legfontosabb része a szerelőlapba ágyazott keresztrácsos mérőlap. A leolvasó fej a mérés közben érintésmentesen halad a mérőlap keresztrácsozata felett. A méréshez a szerelőlapot a munkadarab helyére (pl. a megmunkáló központ asztalára) kell rögzíteni és beállítani. A leolvasó fejet elfordulás ellen biztosítva a gép szerszám felőli oldalára (pl. a megmunkáló központ orsóházára) kell rögzíteni és beállítani. A leolvasó fej és a mérőlap közti 0,5 ± 0,05 mm hézagot a mellékelt beállító fóliával lehet beállítani. Az ezt követő finombeállítás során a leolvasó fej mérőcsavarjait addig kell csavargatni, míg az ACCOM szoftver segítségével megjelenített mérési jelek optimálisak nem lesznek. A KGM a két egymásra merőleges tengelyirányból egyidejűleg két-két egymáshoz képest 90°-os fáziseltolásban lévő 4 µm jelperiódusú szinuszos mérési jelet ad ki.

A mérési jelek további feldolgozása számítógépben történik. A KGM csatlakoztatására a HEIDENHAIN az EIB 741 interfész egységet (Ethernet) és az IK 220 (PCI busz) PC számlálókártyát kínálja. Mindkét elektronika képes a szinusz alakú mérési jelek 4096-szoros aláosztására, s így minden tengelyen elérhető az 1 nm-es mérési lépés. A mérési eredményeket a HEIDENHAIN által kifejlesztett ACCOM szoftver értékeli ki a DIN ISO 230-4 szabványnak megfelelően. A KGM-mel végzett köralak és a szabad kontúr tesztek programozása igen egyszerű. Az ACCOM kiértékelő szoftver megkérdezi a méréshez szükséges összes paramétert és elkészíti a szükséges NC programot, ami az egyik interfészen (soros vagy Ethernet TCP/IP) azonnal beolvasható a CNC vezérlőbe.