Tapintórendszerek szerszámgépekhez

A szerszámgépeken használt HEIDENHAIN mérőtapintói elsősorban marógépeken és megmunkáló központokon történő alkalmazásra készültek. A mérőtapintók segítenek csökkenteni a beállítási időt, növelni a gép kihasználtségét és javítani a kész munkadarabok méretbeli pontosságát. A beállítási, mérési és felügyeleti funkciók kézzel vagy a legtöbb CNC vezérléssel együtt beállíthatók - programozhatóak.

A HEIDENHAIN tapintórendszerei egy sor előremutató megoldást tartalmaznak, mint a kopásmentesen működő optikai szenzorok, az integrált lefújó fúvókák a mérés helyének megtisztítására, a nagy elmozdulási út, és a tapintószár egy kijelölt ponton lévő biztonsági gyengítése. 

Hatékony ütközésvédelem

A TS 460 típusnál a tapintó és a befogószár közötti mechanikus adapter gondoskodik a bővített ütközésvédelemről, és védi a tapintó házát is. A munkadarabbal vagy a befogó készülékkel való kisebb ütközés esetén a tapintó háza kitér az alaphelyzetéből. Ezzel egy időben egy belső kapcsoló elveszi az üzemkészség jelet és a vezérlő megállítja a gépet. Ennek eredményeként egy téves elmozdulásnak nem lesznek súlyos következményei. A TS 460 ütközésvédelme kiegyenlíti a kisebb ütközéseket és megakadályozza a főorsó és más géprészek nagyobb károsodását. 

Rádiós vagy infravörös jelátvitel

A TS 460 és a TT 460 tapintók kombinált jelátvitele egyesíti az infravörös és a rádiós átvitel előnyeit. Az infravörös jelátvitel zárt munkaterű, kompakt gépek esetében ideális, míg a rádiós átvitelt általában nagyméretű szerszámgépeken alkalmazzák.