Tapintórendszerek szerszámgépekhez

A HEIDENHAIN több mint 30 éve fejleszt és gyárt tapintórendszereket a szerszámgépek – elsősorban marógépek és megmunkáló központok – munkadarabjainak és szerszámainak mérésére. A tapintókkal a beállítási, a mérési és az ellenőrző műveletek – általában NC vezérlőkhöz csatlakoztatva, programvezérelten – automatikusan elvégezhetők és lehetővé teszik a költségek csökkentését. A munkadarabok a kapcsolós rendszerű TS jelű tapintókkal mérhetők, a szerszámokhoz a kapcsolós TT és a lézeres TL típusok állnak rendelkezésre.

A HEIDENHAIN tapintórendszerei egy sor előremutató megoldást tartalmaznak, mint a kopásmentesen működő optikai szenzorok, az integrált lefújó fúvókák a mérés helyének megtisztítására, a nagy elmozdulási út, és a tapintószár egy kijelölt ponton lévő biztonsági gyengítése. 

Hatékony ütközésvédelem

A TS 460 típusnál a tapintó és a befogószár közötti mechanikus adapter gondoskodik a bővített ütközésvédelemről, és védi a tapintó házát is. A munkadarabbal vagy a befogó készülékkel való kisebb ütközés esetén a tapintó háza kitér az alaphelyzetéből. Ezzel egy időben egy belső kapcsoló elveszi az üzemkészség jelet és a vezérlő megállítja a gépet. Ennek eredményeként egy téves elmozdulásnak nem lesznek súlyos következményei. A TS 460 ütközésvédelme kiegyenlíti a kisebb ütközéseket és megakadályozza a főorsó és más géprészek nagyobb károsodását. 

Rádiós vagy infravörös jelátvitel

A TS 460 és a TT 460 tapintók kombinált jelátvitele egyesíti az infravörös és a rádiós átvitel előnyeit. Az infravörös jelátvitel zárt munkaterű, kompakt gépek esetében ideális, míg a rádiós átvitelt általában nagyméretű szerszámgépeken alkalmazzák.