Útmérő rendszerek

A burkolt útmérők belseje portól,  forgácstól és fröccsenő víztől védett és ezért ideálisak a szerszámgépeken való alkalmazásra. 

A burkolat nélküli útmérők  esetében a leolvasó fej és a mérőléc ill. a mérőszalag felszíne között nincs mechanikus érintkezés. Jellemző alkalmazási területük a mérőgépek, a komparátorok és más, a lineáris méréstechnikában használt berendezések, valamint a félvezetőgyártó ipar termelő gépei.  

Az inkrementális útmérők a pillanatnyi pozíciót egy meghatározott kiindulási ponttól a mérési lépések számlálásával vagy  jelperiódusok aláosztásával és számlálásával határozzák meg. A HEIDENHAIN útmérői egy vagy több referencia jellel rendelkeznek, melyeken a gép bekapcsolása után át kell haladni, hogy a bázisponttól mért távolság kijelzése megfeleljen a kikapcsolás előtti állapotnak. Ez a művelet különösen gyorsan és egyszerűen elvégezhető a távolságkódolt referencia jelekkel rendelkező útmérők esetében. 

Az abszolút útmérők használatakor nincs szükség előzetes elmozdulásra a pillanatnyi pozícióérték helyreállításához. Az útmérő az abszolút értékeket az EnDat, vagy más soros interfészen keresztül továbbítja a feldolgozó elektronikának.