Mágneses beépülő jeladók

A robusztus kivitelű ERM típusú mágneses beépülő jeladók különösen jól használhatók a nagyteljesítményű termelőgépekben. Nagy belső átmérőjük, kis méretük és a kompakt kialakításuk miatt az alábbi alkalmazásokra a legmegfelelőbbek:

  • esztergák C tengelyének pozícionálására
  • forgó és billenő tengelyekhez (pl. közvetlen hajtások fordulatszám-szabályzására vagy hajtómű-fokozatokba való beépítésre)
  • marógépek főorsójának orientálására
    vagy segédtengelyekhez

Segítség a kiválasztáshoz

AlkalmazásKövetelményekInterfészTípuscsalád
Esztergák C tengelye

különféle csőtengely-furatátmérők
nem érzékeny a szennyeződésekre
egyszerű felszerelhetőség
1 VSS, TTL
1 VSS
EnDat 2.2
ERM 2200
ERM 2410
Forgó és billenő tengelyeka közepestől a nagy pontosságig
nagy áteresztésű csőtengelyek
nem érzékeny a szennyeződésekre
1 VSSERM 2200
Marógépek főorsójamagas fordulatszámok
kis helyszükséglet
1 VSSERM 2400
ERM 2900

Esztergák C tengelye

Az ERM típuscsaládot évek óta előszeretettel alkalmazzák esztergák C tengelyeihez.
A szennyeződésekkel szembeni érzéketlenség és a nagy belső átmérők
fontosak, hogy a rúdanyagok megkötések nélkül használhatók legyenek a megmunkáláshoz.
A konstrukciónak köszönhetően az ERM jeladók osztása általában jóval nagyobb átmérőn helyezkedik el, mint a megmunkálandó munkadarab átmérője. Ennek megfelelően a jeladó pozícióeltérései sokkal kevésbé befolyásolják a munkadarab pontosságát.

Forgó és billenő tengelyek

A körasztalok és a billenő tengelyek a pozíció- és a fordulatszám-szabályzáshoz kiváló jelminőségű mérőrendszereket igényelnek. Az optikai méretmegtestesítővel működő jeladók, mint pl. az RCN típuscsalád tagjai, ideálisan teljesítik ezeket a követelményeket. Közepes pontossági követelmények esetén azonban a mágneses beépülő jeladók alkalmazása a legcélszerűbb. Az ERM 2200 típusok egy jelperióduson belüli pozicióeltérései a 200 μm-es jelperiódusnak köszönhetően különösen kicsik és így a tengely relatív nagy együttfutási pontosságát teszik lehetővé. A mágneses beépülő jeladók jellemző előnyei, mint pl. a szennyeződésekkel szembeni érzéketlenség és a nagy belső átmérők igen hasznosak ezekben az alkalmazásokban.

Marógépek főorsója

A főorsók a szerszámgépek kulcsfontosságú részegységei és ennek megfelelően jelentősen befolyásolják azok működését. Tulajdonságaikat a konstrukciójuk, a meghajtásuk és a csapágyaik határozzák meg. Azonban az alkalmazott mérőrendszerek szerepe is döntő fontosságú. Fontos, hogy nagy fordulatszámot tegyenek lehetővé és megfelelően robusztusak legyenek. Az ERM 2900 típusokkal akár 40 000 ford/perc feletti fordulatszámok is gond nélkül elérhetők. Emellett teljesítik a kompakt méretek iránti igényeket is.
Ha egyazon gépen maró és esztergáló megmunkálásokat is végezni kell, jelentősen megnőnek a főorsóval szembeni pontossági követelmények. A bonyolult munkadarabok megmunkálásakor szükséges bizonyos elmozdulások csak az előtoló tegelyek és a főorsó pozícióinak precíz összjátékával valósíthatók meg. Így pl. menet esztergálásakor az egyélű szerszám vágóélének pontosan definiált pozíciót kell elfoglalnia. Itt lépnek be a képbe a 400 μm jelperiódusú ERM 2400 típusok. Például a 75,44 mm külső átmérőn elhelyezett 600 "vonás" is megfelelő pontosságot biztosít erre az alkalmazásra. Ez sokkal több mint a hasonlítható méretű fogaskerekeké.