A HEIDENHAIN mérőrendszerek interfészei

A mérőrendszerek és a követő elektronikák közötti biztonságos információcserét definiált átviteli formátumokkal, azaz interfészekkel lehet megvalósítani.

A HEIDENHAIN a mérőrendszereit egy sor elterjedt követő elektronikához illeszkedő interfészekkel kínálja. Az, hogy milyen interfész valósítható meg, többek között függ a mérési elvtől, ami alapján a mérőrendszer működik. 

Inkrementális jelek

Szinuszos jelek1 VPPAz 1 Vpp szinuszos HEIDENHAIN mérőrendszerek nagyon nagy mértékben interpolálható feszültség jeleket adnak ki.
11μAPPA 11 μApp szinuszos HEIDENHAIN mérőrendszerek áramjeleket adnak ki. Ezeket ND típusú kijelzőkhöz vagy EXE típusú átalakító elektronikákhoz lehet csatlakoztatni.
NégyszögjelekTTLA TTL interfészű HEIDENHAIN mérőrendszerek elektronikája a leolvasott szinuszos jeleket interpolációval vagy anélkül digitalizálja.
HTL
HTLs
A HTL interfészű HEIDENHAIN mérőrendszerek elektronikája a leolvasott szinuszos jeleket interpolációval vagy anélkül digitalizálja.

Pozícióértékek

EnDatAz EnDat interfész a mérőrendszerek kétirányú digitális interfésze. Egyaránt alkalmas pozícióértékek kiadására, a mérőrendszerben tárolt információk kiolvasására, aktualizálására vagy új információk tárolására. A soros adatátvitelnek köszönhetően 4 szál vezeték elegendő a kommunikációhoz.
Siemens
Fanuc
Mitsubishi
Yaskawa
Panasonic
Cégspecifikus interfészek
PROFIBUS-DP

A PROFIBUS egy gyártóktól független, a nemzetközi EN 50 170 szabvány szerinti nyílt mezőbusz. A mezőbusz rendszerekkel összekapcsolt érzékelők csatlakoztatásakor a kábelezési költség és a vezetékek száma a mérőrendszer és a követő elektronika között a minimálisra csökken.  

PROFINET IO

A PROFINET IO az ipari kommunikáció nyílt ipari Ethernet szabványa. A PROFIBUS-DP jól bevált működési modelljén alapul, de mégis a gyors Ethernet technológiát használja fizikai átviteli médiumként és ezáltal az I/O-k gyors átvitelére van szabva. Ezzel egyidőben lehívott adatok, paraméterek és IT funkciók átviteli lehetőségét is kínálja.

SSIAz abszolút pozícióérték átvitele az adatvezetékeken (DATA), szinkronban a vezérlő által meghatározott órajellel (CLOCK), kezdve a "most sifgnificant bit"-tel (MSB) történik. Az adatszó hossza az SSI szabvány szerint 13 bit a singleturn és 25 bit a multiturn forgóadók esetében. Az abszolút pozícióértékek mellett inkrementális jelek is továbbíthatók.