Preciziós osztások – a nagy pontosság alapja

A HEIDENHAIN mérőkészülékek fontos alkotórészei a többnyire rácsosztás formájában megjelenő mértékmegtestesítők, melyek jellemző struktúraszélessége 0,25 µm-től 10 µm-ig terjed. Ezek a precíziós osztások a HEIDENHAIN által kifejlesztett eljárásokkal (pl. DIADUR vagy AURODUR) készülnek és meghatározók a mérőkészülékek pontossága szempontjából. Az egyes vonások távolsága és alakja rendkívül pontos, kontúrjaik pedig nagyon élesek. Az osztások jól ellenállnak a mechanikai és vegyi hatásoknak, érzéketlenek a vibrációs és lökésszerű terhelésekkel szemben, hőmérsékletfüggő viselkedésük definiált.  

Fázisrácsos osztások Különleges gyártási eljárással háromdimenziós rácsstruktúrák is készíthetők, melyek különleges optikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Struktúra-szélességük néhány mikrométertől egynegyed mikrométerig terjed.  
SUPRADURA SUPRADUR eljárással gyártott osztások optikailag úgy hatnak, mint a háromdimenziós fázisrácsok, de síkbeli struktúrájuk van és ezért különösen érzéketlenek a szennyeződésekkel szemben.
MAGNODURA legfinomabb mágneses osztásokat mágnesesen aktív mikrométeres nagyságrendű vékony rétegek strukturálásával állítják elő.  .
DIADURA nagypontosságú DIADUR osztások egy rendkívül vékony krómrétegnek a hordozóra – többnyire üvegre vagy üvegkerámiára – történő felvitelével készülnek mikrométernyi, vagy még azt is meghaladó pontossággal. 
AURODURAz AURODUR osztások kitűnően fényvisszaverő arany vonásokból és a köztük lévő mattra maratott felületekből állnak. Az AURODUR osztások általában fém hordozóra kerülnek. 
METALLURA fényvisszaverő aranyrétegekből felépített METALLUR osztások különleges optikai felépítésük miatt közelítőleg sík struktúrát mutatnak. Ennek eredményeként különösen érzéketlenek a szennyeződésekkel szemben.