SPS/IPC/DRIVES 2010: Motor feedback rendszerek a HEIDENHAIN induktív leolvasó módszerével

A közvetlen hajtásokhoz és a mostanáig többek között fogazott szíjakkal a feedback rendszerekhez kapcsolódó furatos tengelyű motorokhoz fejlesztette ki a HEIDENHAIN az új, singleturn kivitelű ECI 119 típusú abszolút forgóadókat. Elsősorban a méretei (19 mm-es magasság, 92 mm-es házátmérő és 30 mm-től 50 mm-ig rendelhető csőtengely furat) valamint a -20 °C-tól a 115 °C-ig terjedő működési hőmérséklet-tartomány miatt ezek a forgóadók remekül illenek a korszerű gépkoncepciókhoz. Különleges műszaki tulajdonságai mellett a szennyeződésekkel, a lökésszerű és rezgő igénybevételekkel szemben is jelentős tartalékokkal rendelkezik az ECI 119.

A forgóadó az induktív elven előállított leolvasási jelek magas, 14 bites belső interpolációja eredményeként 19 bites (524288 pozíciónak megfelelő) abszolút jeleket képez körülfordulásonként. A pozícióértékek kiadása az akár 2 MHz órajel frekvenciájú EnDat interfészen keresztül történik. Opcióként mód van a duál kódú tisztán soros pozícióérték mellett egy 32 jelperiódusú 1 Vss szinuszos jel kiadására is egy dugaszolós kivitelű kábellel.

Az EBI 1135 típussal egy további induktív leolvasású, EnDat interfészes újdonságot mutat be a HEIDENHAIN. A multiturn kivitelű abszolút forgóadó teljes felbontása 35 bit (singleturn: 19 bit, multiturn 16 bit). A golyóscsapágy nélküli moduláris felépítésnek és a fordulatok elemes tárolásának köszönhetően lehetett a kompakt méreteket elérni. A forgóadó a 13 mm-nél kisebb magasságával és csupán 35 mm-es házátmérőjével a világ legkisebb abszolút forgóadói közé tartozik, s ezért különösen a kisméretű, nagydinamikájú szervomotorokba célszerű beépíteni.