HEIDENHAIN az EUROMOLD kiállításon

A HEIDENHAIN kiállítási standjának központi témája a 2011-ben az EMO-n bemutatott TNC 640 típusú maró-eszterga vezérlő új felhasználói funkcióinak aktív bemutatása. Az új szoftverváltozattal olyan fontos és jól bevált funkciók jelentek meg, melyeket a felhasználók már az iTNC 530-ból vagy a MANUALplus 620-ból már ismertek. Így a TNC 640-ben is – a dxf konverter segítségével – lehetővé válik a CAD fájlok közvetlenül a vezérlőn való megnyitása, és azokból kontúrok kibontása. Az Adaptive Feed Control – AFC funkcióval a megmunkálási idő optimalizálható: a TNC a teljes megmunkálási idő során úgy szabályozza az előtolást, hogy ne lépje túl a megengedett legnagyobb orsóteljesítményt. A DCM-mel, a dinamikus ütközésfelügyelettel a TNC megszakítja a megmunkálást, ha ütközés veszélye áll fenn és ezzel növelt biztonságot nyújt a gépnek és kezelőjének. A gép károsodása és az emiatt keletkező drága állásidők elkerülhetők lesznek. Az ember nélküli műszakok is biztonságosabbá válnak. Az esztergáló megmunkálások is újabb funkciókkal bővültek: kontúrciklusok alkalmazásakor automatikus lett a nyersdarab aktualizálása és a beszúráshoz is újabb ciklusok használhatók.

Nagyszerű lehetőség a megmunkálási határok rugalmas és grafikus támogatású beállításához az iTNC 530-nál bevezetett Sík limitálása nevű új funkció.

Akad újdonság a gyors munkadarab- és szerszámbeállítás tartozékai között is: az új TS 460 (munkadarab tapintó) ill. a TT 460 (szerszámbemérő tapintó) két átviteli módszert használnak: az infravöröset és a rádióhullámosat. Az infravörös jelátvitel előnyei (legnagyobb pontosság, gyors jelátvitel) a rádióhullámos jelátvitel előnyeivel (nagy hatótávolság, nagy adatmennyiségek) kombinálva sokoldalúan alkalmazhatóvá teszik az új tapintó rendszereket.