Egy kézből: innovatív CNC vezérlők és pozíciómérő rendszerek a korszerű szerszámgépekhez – a HEIDENHAIN a 2009. évi EMO-n

A szerszámgépek gyártói mindig rövidebb és rövidebb beépítési és üzembehelyezési időket szeretnének gépük elektronikájának telepítésekor. Különösen a biztonságos üzemű gépek és berendezések követelik meg a biztonságosan redundáns pozícióértékeket az alkalmazott pozíciómérőktől, melyeket egy gyors soros interfészen keresztül juttatnak el a kétcsatornás felépítésű vezérlőhöz. Ezek a témakörök képezték a Traunreut-i mérőrendszer- és vezérlőspecialista HEIDENHAIN kiállításának egyik súlypontját az idei EMO-n. 

A HEIDENHAIN stand másik súlypontja a vezérlők felhasználás-orientált bemutatása. A jól bevált HEIDENHAIN TNC vezérlők egy sor új funkcióval és fejlesztéssel jelentek meg az EMO-n. Kiemelésre érdemes a gép beállításakor és a maró üzemmódban aktív dinamikus ütközésfelügyelet továbbfejlesztett változata, valamint a „KinematicsOpt“ és a „KinematicsComp“ funkciók, melyek szakszerű használatával növelni lehet a szerszámgépek pozícionálási pontosságát. 

A „funkcionális biztonság“ célja, hogy minimalizálja vagy megszüntesse a gépek és berendezések működése közben vagy meghibásodásuk során fellépő veszélyeket. Ez elsősorban redundáns rendszerekkel érhető el. Ennek megfelelően a biztonságos üzemű alkalmazások mozgó tengelyei redundáns pozíció-információkat és kétcsatornás felépítésű biztonsági, ill. vezérlő rendszereket igényelnek. 

A HEIDENHAIN az új LC és RCN típusú abszolút út- és szögelfordulásmérő rendszereivel a funkcionális biztonságot állította kiállítási megjelenése előterébe. A „Functional Safety” – az új tulajdonság HEIDENHAIN specifikus neve - megjelölésű biztonságos üzemű mérőrendszerek 1 jeladós rendszerek, melyek a piacon már jól ismert gyors, soros EnDat interfészen keresztül két, egymástól függetlenül képzett redundáns pozícióértéket adnak ki. Ha ezeknek a jeleknek a feldolgozása egy biztonságos vezérlőben – mint a HEIDENHAIN standján kiállított jól bevált iTNC 530-ban – történik, akkor egy 1 jeladós rendszerként használt biztonságos üzemű pozíciómérő rendszer a DIN EN IEC 61 508 szerinti SIL-2 vezérlő-kategóriájú ill. a DIN EN ISO 13 849 szerinti Perfomance Level „d“ alkalmazásokban is használható.

Az LC 811 típussal első alkalommal állított ki a HEIDENHAIN egy akár 28 méteres mérési hossz esetén is használható burkolt abszolút útmérőt. Ez az útmérő az inkrementális LB típus régóta várt párja. A mérőrendszer lelke a nagypontosságú PRC (= pseudo random code) osztással ellátott METALLUR szalag. Az új LC 811 is teljesíti a funkcionális biztonság követelményeit. A szögelfordulásmérők között a HEIDENHAIN az új RCN csőtengelyének javított tömítési koncepcióját mutatta be. Szintén itt ünnepelte első hivatalos bemutatkozását az újonnan kifejlesztett 110 mm külső átmérőjű és 35 mm furatú csőtengellyel szerelt RCN 5000 típuscsalád.

A marógépekhez és megmunkáló központokhoz gyártott TNC vezérlők a felhasználók számára is sok új funkciót tartogatnak. Az öttengelyes megmunkálások bonyolult gépmozgásai és az általában szokásos nagy előtolási sebességek miatt a tengelyek elmozdulásai nehezen láthatók előre. A HEIDENHAIN a bővített funkciójú dinamikus ütközésfelügyelettel olyan eszközt kínál, amely tehermentesíti a gépkezelőt és védi a gépet a károsodásoktól. Új lehetőség a befogók szabad meghatározása.

Különösen az öttengelyes megmunkálások esetén nőnek a pontossági követelmények szinte napról-napra. Bonyolult alkatrészeket kell pontosan és ismételt pontossággal hosszú időn keresztül gyártani. Szakavatott programozó mérnökök mutatták be az EMO látogatóinak az előbb említett magas követelmények megvalósítását segítő KinematicsOpt és KinematicsComp funkciók használatát. A KinematicsOpt funkció az orsóba befogott HEIDENHAIN 3D-s tapintóval teljesen automatikusan megméri a gépen lévő forgó tengelyeket. A mérés szempontjából mindegy, hogy a forgó tengely egy körasztalban, egy billenő asztalban vagy egy elfordítható marófejben van. A mért adatokból a TNC számítja ki a statikus elfordulási pontosságot. Eközben a szoftver minimalizálja a billenő elmozdulásokból eredő térbeli hibát és a mérési folyamat végén automatikusan elmenti a gép geometriáját a kinematikai táblázat mindenkori gépállandóiba. 

A KinematicsComp funkcióval a vezérlő a szerszámgép pozícióhibáit és egyes részegységeinek hibáit is kompenzálni tudja. Ebben az esetben csak a szerszám középpontjának (Tool Center Point) helyzetét korrigálja az elektronika, a szerszám irányultsága változatlan marad. Ennek eredményeként a szimultán megmunkálás során elkerülhetők a nem kívánt elmozdulások. Ezzel a HEIDENHAIN elősegíti a TNC vezérlővel felszerelt gépek precizitásának és pontosságának további javítását.

A HEIDENHAIN bemutatott egy új 3D-s tapintót is: a TT 449 típusú szerszámbemérő tapintó a kapcsoló jeleket a TS típusoknál ismert módon, infravörös jelátvitellel továbbítja. Ezentúl nem lesz szükség a gyakran útban lévő kábelre a gép munkaterében.

HEIDENHAIN a milánói EMO-n a 3-as pavilon F06-os standján mutatta be újdonságait.