A HEIDENHAIN pozícionálja Európa legnagyobb teleszkópját – a legnagyobb pontossággal

Hét évig tartó építés után megkezdte próbaüzemét az északi félteke legnagyobb optikai teleszkópja a Gran Telescopio Canarias (Grantecan) a kanári-szigeteki La Palmaban. A teleszkóp pozícionálásához a HEIDENHAIN ERA 780 C típusú szögelfordulásmérőit alkalmazzák – egy olyan megoldást, ami már sok teleszkóp projektben sikeresen működik. A teleszkóp két tengellyel billenthető: az elevációs tengely a magas/mély mozgásokat, az azimut tengely a horizont menti mozgásokat végzi. Emellett a gyakran több órás megfigyelések során szükség van a föld forgásának kiegyenlítésére is. Az azimut tengely szögmérése kb. 15-es átmérőn történik, amihez 48,48 m hosszú mérőszalagra volt szükség. A szalag 40 µm-es osztásperiódusú, így 1.212.000 osztásvonal áll rendelkezésre a szögméréshez. A mérési jelek kiváló minősége lehetővé teszi, hogy minden egyes osztásperiódust 4096-szorosan interpoláljanak, s így az azimut tengely pozícionálása 10 nanométeres lépésekkel végezhető. Ebből következik a 0,0003 ívmásodperces szögfelbontás. Kalibrálás és a szisztematikus hibák kompenzálása után 13,2°-os elforduláson 0,06 ívmásodperces rendszerpontosság elérése a cél. A mérőszalagot az adott tengely körül kialakított horonyban helyezték el és megfelelő számú leolvasó fejet építettek be.

A 105 millió eurós berendezés jelenleg az egy évig tartó tesztelési fázisban van. Eközben a 36 db hatszögletű szegmensből álló hiperbolikus teleszkóptükröt lépésről-lépésre (tükörről-tükörre) 10,4 méteres átmérőjűre bővítik. Ezzel egyidejűleg végzik a műszerek finombeállítását is. Teljes kiépítésében a teleszkóp 4 milliószor erősebb lesz, mint az emberi szem. A csillagászok sok, eddig nem látható apró részletet is megfigyelhetnek majd.

A fénykép a teleszkóp kupoláját mutatja, ami napközben és viharos éjszakákon is védi a berendezést és benne a HEIDENHAIN ERA 780 C típusú szögelfordulásmérőit a leolvasó fejekkel és a mérőszalagokkal. (copyright: a képet az Instituto de Astrofísica de Canarias bocsátotta a rendelkezésünkre)