A HEIDENHAIN az SPS/IPC/DRIVES kiállításon Nürnbergben

Az automatizálástechnika részére komplett visszacsatoló rendszereket kínáló HEIDENHAIN az idei nürnbergi SPS/IPC/DRIVES szakkiállításon ismét megszokott helyén, a 7-es pavilonban állította ki újdonságait.

A bemutató – szó szerint – abszolút csúcspontja az új LIC 4000 típusú burkolat nélküli abszolút útmérő volt. A jól bevált LIDA típusok méreteivel rendelkező szalag különösen jól alkalmazható a közvetlen hajtások visszacsatoló rendszereként. Bekapcsoláskor az aktuális pozíció mellett azonnal rendelkezésre áll a kommutáló offset is, így a motor máris normál árammal terhelhető és a szabályzókörben tartható. A mérési jelek jobb minősége javítja a nagy dinamikájú alkalmazások sebességszabályzását és pozícionálását. Az akár 1 nm-es felbontás és az akár 27 m-es mérési hossz gyakorlatilag nem szab határt a lineáris hajtások szabályzásának és pozíció-meghatározásának. Ennek köszönhetően a LIC 4000 egy sor új alkalmazás előtt nyitja meg az utat a méréstechnikában, a félvezetőiparban és olyan hagyományos iparágakban, mint például a textilfeldolgozás.

A HEIDENHAIN standjának másik súlyponti témaköre a funkcionális biztonság volt. Az LC és RCN abszolút út- és szögelfordulásmérőkkel valamint a különböző méretű forgóadókkal széles választék áll rendelkezésre a biztonságos alkalmazások számára. Ha ezeket a mérőrendszereket egy biztonságos vezérlővel kapcsolják össze, akkor egy 1 jeladós rendszerként használt biztonságos üzemű pozíciómérő rendszer a DIN EN IEC 61 508 szerinti SIL-2 vezérlő-kategóriájú ill. a DIN EN ISO 13 849 szerinti Perfomance Level „d“ alkalmazásokban is használható.

A választékot a saját házas forgóadók teszik teljessé. A nagyszámú mechanikus csatlakoztatási lehetőség mellett sokféle elektromos interfész is rendelkezésre áll. A kínálatban szerepelnek még robbanásveszélyes környezetben használható kipróbált rendszerek is.