A HEIDENHAIN a 2011-es EMO-n

Új TNC vezérlők és új tapintórendszerek

Az iTNC 530 – amely éppen 10 éve volt először látható az EMO-n – ma már biztos pozícióval rendelkezik a szerszámgyártásban és más termelő üzemekben. A marás mellett esztergáló funkciókat is kínáló szerszámgépek számára egy új TNC-t fejlesztett ki a HEIDENHAIN.

A TNC 640 premierje az idei EMO 2011 szerszámgép világkiállításon lesz Hannoverben. A TNC 640 a HEIDENHAIN első olyan marógép vezérlője, amely marógépeken végezhető esztergáló funkciókkal is rendelkezik. Így már ún. komplett-megmunkálások is megvalósíthatók a HEIDENHAIN vezérlőkkel. Ahogy azt már a felhasználók az eddigi TNC vezérlőknél megszokhatták, az új TNC 640 kezelését sem kell újratanulni: az esztergáló program lépéseit éppen úgy kell Klartext párbeszédes módszerrel megszerkeszteni, mint a marásnál. Az esztergáló műveletekhez már meglévő know-how adott segítséget: sok olyan ciklus, amely a HEIDENHAIN esztergáló vezérlőit sikeressé tette, megtalálható az új TNC 640 vezérlőben. Ezáltal a felhasználó már a gyakorlatban is jól vizsgázott esztergáló funkciókkal dolgozhat. A TNC 640 további újdonsága az optimalizált kezelői felület, ami programírás közben könnyebben áttekinthető, a funkciókat jobban mutatja és a státuszkijelzője is egyszerűbben leolvasható. A TNC 640 az új vezérlő-design első képviselője is egyben. A jövőben a TNC és a MANUALplus ill. CNC PILOT vezérlők a korszerű nemesacél kivitelben készülnek. A billentyűzet és a képernyő kerete olyan felületi kezelést kap, hogy az ujjnyomok nem látszanak és a felületek tisztán tartása is gyerekjáték lesz. Szembetűnő az új 19 collos színes síkképernyő, ami a TNC 640-ben alapkivitel, a jól bevált iTNC 530 esetében pedig opcióként választható lesz.

A tapintórendszerek között az új TS 460 és a TT 460 típusokkal először mutatkoznak be olyan tapintók, melyek felváltva képesek infravörös vagy rádióhullámú kapcsolójel-átvitelre. Így a felhasználó mindkét módszer előnyeit élvezheti: a rádióhullámú rendszer nagy hatótávolságát és az infravörös rendszer gyors jelátvitelét.