Új HEIDENHAIN 3D-s tapintó generáció

A HEIDENHAIN több mint 25 éve fejleszt és gyárt 3D-s tapintórendszereket szerszámgépek munkadarabjainak és szerszámainak bemérésére. Néhány alapvető fejlesztés, mint a kopásmentesen működő optikai szenzor, az első teljes egészében az orsóházba integrálható adó- és vevőegység, a lefújó funkció a mérendő alkatrészek tisztítására, vagy az első integrált energiatermelésű tapintó, mind a HEIDENHAIN úttörő újdonságai.

Most egy új generáció is rendelkezésre áll. Az új TS 460 (munkadarab tapintó) illetve a TT 460 (szerszámtapintó) tapintó rendszerek kétféle átviteli módszerrel működtethetők: infravörös és rádiós. Az infravörös jelátvitel (legnagyobb pontosság és gyors adatátvitel) és a rádiós jelátvitel (nagy hatótávolság és nagy adatmennyiség) előnyeinek összjátéka sokoldalúan alkalmazhatóvá teszi az új tapintókat. Az adottságoknak megfelelően lehet kiválasztani az alkalmas jelátviteli módot. Az új hibrid tapintókkal való hatékony munka érdekében az új SE 660 adó- és vevőegységre van szükség.      

Az ütközések okozta károk ellen nyújt hatékony védelmet az új fejlesztésű mechanikus adapter, mely a tapintórendszer és a befogószár között helyezkedik el. A tapintórendszer házának a munkadarabbal vagy annak befogó készülékével való kisebb ütközése esetén a tapintó ki tud térni. Ezzel egyidejűleg a tapintó jelzi az üzemkészség megszűnését és a vezérlő leállítja a mozgást. Így a tapintó nem károsodik és tovább használható. Az ütközésvédő adapter termikus leválasztóként is funkcionál. Mindenek előtt nagyon hosszú tapintó műveletek esetén védi a tapintót az orsó okozta felmelegedéstől.   

A jól bevált optikai szenzor kopásmentesen működik és nagyon nagyszámú tapintó művelet (5 millió kapcsolás) után is a specifikált tapintási ismételhetőséget produkálja. Az új kábel nélküli tapintók a kereskedelemben kapható elemekkel és akkumulátorokkal használhatók, melyek cseréje rendkívül felhasználóbarát. További jó pont az új intelligens stand-by mód, aminek hatására az energiafogyasztás fokozatosan lekapcsol.     

A hibrid tapintókon kívül a HEIDENHAIN két új kisméretű kábeles tapintórendszert is kínál: a TS 260 munkadarab tapintót és a TT 160 szerszám tapintót. Ezek a tapintók az összes gyakori vezérlőhöz közvetlenül csatlakoztathatók, nincs szükség külön interfészre.

Az új tapintók kompaktabbak, mint az őket megelőző modellek, ezért sokkal nagyobb a mozgási szabadságuk.