Új generációs szögelfordulásmérők EnDat 2.2 interfésszel

A HEIDENHAIN csőtengelyes saját csapágyazású abszolút szögelfordulásmérői régóta egyet jelentenek a néhány szögmásodperces pontosságú szöghelyzet méréssel. Elsősorban szerszámgépek forgó tengelyei esetében, mint a körasztalok és a billenő tengelyek, ez a legjobb megoldás a helyzet és a fordulatszám szabályozására. De most elérkezett az idő az RCN 200 és az RCN 700/800 típuscsaládok teljes átdolgozására. Az új leolvasási módszer és kiértékelő elektronika, valamint a módosított mechanikai felépítés alkalmazásával tovább lehetett tökéletesíteni a szögefordulásmérőket és ezután mint az RCN 2000 és az RCN 8000 típuscsalád jelennek meg a választékban. A kínálatot bővíti az új, 35 mm-es csőtengely átmérőjű RCN 5000 típuscsalád.

Az új abszolút szögelfordulásmérők előnyei Az új leolvasási módszer igen jó jelminőséget eredményez, s ezzel párhuzamosan a szennyeződésekkel szembeni védelem is jelentősen javult. Az új leolvasási módszerrel és kiértékelő elektronikával erősen csökkent a fordulatszám befolyása a pozícióértékek képzésére. Ezáltal magas fordulatszámok esetén is biztosított a leolvasott jelek kiváló minősége és így a mérési értékek változatlanul jól interpolálhatók maradnak.

Az új fejlesztésű státorkuplungok axiális és radiális kitérése, valamint torziós merevsége tovább javult a korábbi típusokéhoz képest. Ráadásul a tengelytömítések szintén újra gondolt megoldása eredményeként viszonylag nagy szerelési tűréseket lehetett megengedni anélkül, hogy romlott volna a működőképesség és a pontosság.

A kábelt gyorscsatlakozóval, azaz szerszám használata nélkül lehet az új szögelfordulásmérőkhöz csatlakoztatni. A gyorscsatlakozó előnyeit akkor lehet csak igazán értékelni, amikor szűk helyen kell a mérőrendszert szerelni.

Az EnDat interfésszel további vezetékek nélkül lehet a mérőrendszert felügyelni és diagnosztizálni. Az ehhez szükséges, a mérőrendszer állapotára vonatkozó adatok („Működési tartalék“) folyamatosan rendelkezésre állnak és így magas szintű felhasználhatóságot eredményeznek.

Az RCN 5000 típuscsalád a beépíthetőség szempontjából állórész oldalról csereszabatos az RCN 2000 típuscsalád tagjaival. Egyik fő jellemzője az alacsony méret. A 35 mm-es csőtengely mégis háromszor akkora áteresztésű, mint az RCN 2000 típusoké, ezáltal több hely van a merevebb tengelyek vagy a hidraulika vezetékek számára.