TS 444 - az új akkunélküli tapintó

A HEIDENHAIN az új TS 444 típusú infravörös jelátvitelű munkadarab bemérő tapintójával az akkus vagy elemes tapintók innovatív és elegáns alternatíváját kínálja. A szokásos készülékekkel szemben a TS 444-hez nem kell se elem, se akkumulátor. Ezzel a környezetbarát megoldással teljesen feleslegessé válik az elemek kezelése, raktározása és megsemmisítése.

A szükséges elektromos energiát a beépített légturbinás generátor fejleszti, ami a mágneses mezők változásának elvén termeli az elektromos energiát. Ezt az energiát nagyteljesítményű kondenzátor tárolja. Mivel a HEIDENHAIN tapintókban integrált munkadarab lefújó van, az ahhoz használt sűrített levegő jól használható a generátor meghajtására a „mérési hely tisztítása“ művelet során. A tapintó alján kilépő levegő tisztítja meg a mérési helyet. A töltési idő függ a töltési nyomástól: minél nagyobb a nyomás, annál rövidebb a feltöltési idő. Az ajánlott 5,5 bar-os nyomás esetén a tapintó kb. 3 másodperc alatt akkora töltést kap, amellyel 2 percig képes működni.

A tapintók a pontos és gyors munkadarab beállításon kívül a gépen való automatikus munkadarab bemérésre is használhatók. Erre a célra a legtöbb CNC vezérlő – különösen a HEIDENHAIN TNC típusai – egy sor mérőciklust kínál, melyekkel a szokásos geometriai alakzatok, mint a furatok, a négyszögzsebek, a körzsebek, a hornyok, a csapok, a lyukkörök és a különféle síkok automatikusan megmérhetők és meghatározhatók.

 Sajtófotó (300dpi)