LIC 4000 abszolút útmérő – szalagos mérőrendszer a legkülönfélébb alkalmazásokra

A HEIDENHAIN LIC 4000 típuscsaládhoz tartozó abszolút útmérői első alkalommal a 2009-es Control szakkiállításon mutatkoztak be. A mérőrendszer fő jellemzői az abszolút pozíció-meghatározás mellett az 1 nanométeres igen nagy felbontás és a gyors, tisztán soros EnDat 2.2 interfész.

Az abszolút útmérők alkalmazása, melyeknél az aktuális pozíció közvetlenül a bekapcsolás után rendelkezésre áll, nagyfokú technológia biztonságot jelent, mert az egyébként szokásos referencia-felvételre nincs szükség. Különösen a közvetlen hajtások esetén előnyös az abszolút mérőrendszerek használata. Bekapcsoláskor az aktuális pozíció mellett azonnal rendelkezésre áll a kommutáló offset is, így a motor máris normál árammal terhelhető és a szabályzókörben tartható. Kritikus üzemi állapotok, mint például egy közvetlen hajtású függőleges tengely esetén vagy egy vész-állj utáni elmozduláskor, biztonságosan kezelhetők.

A maximum 27 méteres mérési hosszig rendelhető mérőrendszerek a speciális leolvasási technológiának köszönhetően érzéketlenek a szennyeződésekre, s így nagyfokú üzembiztonságot garantálnak a nagy előtolási sebességek melletti nagy felbontással együtt. A LIC 4000 méretei azonosak a piacon már sikeresen elterjedt HEIDENHAIN LIDA 400 inkrementális útmérőével. Így nagyon egyszerűen – azaz típuscserével – megoldható a gépkonstrukciók átállítása az abszolút technikára. Csupán a követő elektronikát kell megfelelően illeszteni. 

A HEIDENHAIN burkolat nélküli útmérői kitűnnek a felhasználóbarát szerelési tűrések, a nagy előtolási sebességek és a kisméretű leolvasó fej mellett nyújtott nagy pontosságukkal.

DR. JOHANNES HEIDENHAIN GmbH
Dr.-Johannes-Heidenhain-Str. 5 • D-83301 Traunreut
Tel. +49 86 69 31-0 • Fax +49 86 69 50 61
info@heidenhain.de
www.heidenhain.de

HEIDENHAIN Képviselet
H-1239 Budapest • Grassalkovich út 255.
Tel. +36 1 421 0952 • Fax +36 1 421 0953
info@heidenhain.hu
www.heidenhain.hu