Forgóadók villamos hajtásokhoz továbbfejlesztett szabályzási tulajdonságokkal

A HEIDENAIN az új ExN 1300 forgóadó családot EnDat 2.2 interfésszel és új optoelektronikus leolvasó és kiértékelő elektronikával látja el. Az eddig szokásos elektronikai alkatrészekkel szemben ezek a forgóadók olyan alkatrészekből állnak, melyek képesek a biztonsági működésre (Functional Safety, Safety Integrated) és a tisztán digitális adatátvitelre. A forgóadók méretei ezen újítások ellenére sem változtak, ezért nincs szükség mechanikus átalakításokra.
 
A villanymotorokban használt forgóadókat olajtól, csapágyzsírtól, fékportól és a motortekercselésből kilépő gázoktól származó szennyeződések érhetik. A mérőrendszerek kimenő jeleinek minőségére és ezáltal a hajtások szabályzási tulajdonságaira döntő befolyással van, hogy a mérőrendszer mennyire érzéketlen az optikai leolvasás környezetében lévő szennyeződésekre. Az új leolvasó és kiértékelő elektronika alkalmazásával a megbízhatóság jelentős javulását sikerült elérni és a pontosság is növekedett.
 
A leolvasott jeleket az elektronika közvetlenül értékeli ki és alakítja át digitális információvá. A jelek minősége az optimalizált leolvasás és belső korrekciók eredményeként 4-5-ször jobb lesz. Ezáltal lehetséges lett a megbízható 14 bites interpoláció magában a csipben. A digitális jelkorrekció nélküli új leolvasás már önmagában is felére csökkenti az interpolációs hibát. Így már nincs szükség a bonyolult és költséges interpolációra a követő elektronikában és az átvitelt a külső zavaró hatások is alig befolyásolják. A leolvasó és kiértékelő elektronika ilyen formában való kombinációja az integrált biztonságtechnikával egyedülálló a mérőrendszerek piacán. A javított jelminőség és a hőmérséklet változásának csekély hatása eredményezik a szabályzás minőségének javulását és a kismértékű sebességingadozásokat.

Az elektromos hajtásokhoz tervezett forgóadók a szinkron szervomotorok forgó mozgását érzékelik. Az elektromos interfészen keresztül történik a – főleg abszolút –adatok kivitele a követő elektronikába és további feldolgozásuk a pozícionáláshoz és a szabályozáshoz.

Az EnDat 2.2 soros interfész az adatokat analóg jelek nélkül továbbítja, ami nagyfokú zavarállóságot biztosít. A követő elektronikában nincs szükség interpolációra. Elegendő az olcsóbb, egyszerű árnyékolású 6 eres kábel használata. Ennek eredményeként a rendszerköltségek a kábel hosszától függően akár 50 %-kal is csökkenhetnek.

<//span><//span>Sajtófotó (300 dpi)