EBI 1135 kisméretű induktív forgóadó

A robotokban és az automatizálás-technikában alkalmazott szervohajtásokban a pozíció- és a fordulatszám-szabályzáshoz visszacsatoló rendszerként forgóadót, vagy rezolvert használnak. Mind gyakrabban alkalmazzák azonban a kedvező árú, a rezolverekhez hasonlóan robusztus multiturn kivitelű abszolút forgóadókat, amelyeknek további előnyei is vannak. A nagyfelbontású abszolút pozícióértéknek a gyors, digitális és soros interfészen való átvitele elsősorban nagy elektromágneses zavaró erővel jellemezhető mostoha körülmények között (pl. hegesztő robotok esetében) javítják az adatátvitel biztonságát. Az EBI 1135 a HEIDENHAIN tisztán soros EnDat 2.2 adatátvitelű abszolút induktív forgóadóinak választékát bővíti.

Az abszolút multiturn forgóadó eléri a 34 bites teljes felbontást (singleturn: 18 bit, multiturn: 16 bit). A golyóscsapágy nélküli moduláris felépítés és az elemes pufferelésű körülfordulás-számláló nagyon kompakt méreteket eredményez. A 13 mm-nél kisebb teljes hosszával és a csupán 37 mm-es külső házátmérőjével a világ legkisebb abszolút forgóadói közé tartozik és ezért különösen az automatizálás-technika és az ipari robotok kisméretű, nagydinamikájú szervomotorjaiban való alkalmazásra termett.

Az új forgóadó fő jellemzői az optimalizált induktív leolvasás és a robusztusság. Ezt az tette lehetővé, hogy nem tartalmaz olyan optikai alkatrészeket (pl. üveg osztáskör, LED), melyek a szennyeződésre, a vibrációra, vagy a sokkszerű igénybevételre és a magas hőmérsékletre érzékenyek lehetnének. Az axiális irányú leolvasási hézag tűrése ± 0,3 mm, a tápfeszültség tartománya kibővült, a megfelelő érték 3,6 V és 14 V között választható. A miniatűr mechanikus hajtóművel megvalósított multiturn leolvasással szemben a jelentősen megnövelt 65536 körülfordulást magába foglaló multiturn tartomány további hasznos tartalékokat szabadít fel a felhasználók számára.