Burkolt útmérők acél mértékmegtestesítővel a legnagyobb ismétlési pontosság elérése érdekében

A közvetlen hajtású szerszámgépek nagy pontosságához és nagy dinamikájához elengedhetetlen, hogy a beépített útmérők felbontása és ismétlési pontossága is megfelelően nagy legyen, hogy alacsony előtolási sebesség esetén is lehetséges legyen a precíz sebességszabályzás. Ehhez olyan útmérőkre van szükség, melyek kiváló minőségű pozíciójeleket szolgáltatnak igen kicsi interpolációs hibával. Erre a feladatra fejlesztette ki a HEIDENHAIN a fotoelektromos leolvasású interferenciális elven működő LF típuscsaládot. Egyik jellemzőjük, hogy a jelfeldolgozás során a 8 µm-es osztásperiódusból 4 µm-es jelperiódusú mérési jelek képződnek. Ezek a jelek mentesek a felharmonikusoktól és nagymértékben interpolálhatók. Az átdolgozott LF 185 és LF 485 típusok egy jelperióduson belüli pozícióeltérése jellemzően kisebb, mint ± 0,04 µm. Ez kevesebb, mint a jelperiódus 1 %-a.  

A burkolt útmérők SUPRADUR eljárással gyártott mértékmegtestesítője acél hordozón helyezkedik el. Ennek következtében a mérőrendszerek definiált hőmérsékletfüggő viselkedésűek és αtherm ~10x10-6K-1 hőtágulási együtthatójuk megfelel a legtöbb, a gépgyártásban használatos anyagénak. A jól bevált egymezős leolvasás nagy leolvasó felülete ezeket a mérőrendszereket érzéketlenné teszi a helyi szennyeződésekre.  

Az LF 185 és az LF 485 útmérők fontos tulajdonsága a mérési irányban mutatott nagy merevség – ami a szerszámgépek pályakövetési pontosságának nélkülözhetetlen előfeltétele. Ezen kívül a kis mozgatott tömegüknek köszönhetően kitűnő dinamikus tulajdonságokkal is rendelkeznek.

HEIDENHAIN burkolt út- és szögelfordulásmérői évek óta a precíziós szerszámgépek nem kihagyható alkotóelemei, ha a pontosság, a megbízhatóság és a termelékenység magas követelményeinek kell egyidejűleg megfelelni.