Az új HR 550 FS rádiós kézikerék

Minél nagyobb a gép, annál hasznosabb az új HR 550 FS kézikerék, mert a gépkezelő egészen közel állhat a gép munkateréhez és így a folyamatokat könnyen ellenőrzése alatt tarthatja. A típusjelzésben az „FS“ betűk jelentése Functional Safety (funkcionális biztonság). Ez azt jelzi, hogy a kézikerék megfelel az érvényes biztonságtechnikai követelményeknek. A szokásos biztonsági elemek, mint a Vész-Állj gomb és a jóváhagyó gombok éppúgy megtalálhatók a HR 550 FS kézikeréken, mint az eltérő színükkel kitűnő tengelygombok és a hatsoros kijelző, ami a fontos gépállapotokat, továbbá az általános információk mellett a rádiós átvitel jelerősségét is kijelzi. Ha a gépkezelő kilépne a biztonságos hatótávolságból, akkor ezt még rezgő figyelmeztetéssel is nyomatékosítja.

Öt funkciógomb áll rendelkezésre, hogy specifikus munkafolyamatokhoz is hozzá lehessen illeszteni a kézikereket. A funkciógombokhoz a kijelzőn is megjelenő speciális funkciókat lehet hozzárendelni. Ezen túlmenően a gépgyártó hat, LED-del megvilágítható funkciógombra is tehet speciális funkciókat. A tengelygombok és a funkciógombok cserélhetők. A mechanikus racsnival ellátott változatban beállítható az egy kattanásra eső elmozdulás mértéke.

Mire való a kézikerék? A kézikerék egyetlen CNC gépről sem hiányozhat. A beállító műveletek közben a gép tengelyei kézzel vagy előre meghatározott lépésekkel a kézikerékkel vagy a tengelyirány gombokkal mozgathatók. A kézikerék használata a tapintó műveletek közben vagy a nullapont kijelölésekor egyszerűen elengedhetetlen.