A szögelfordulásmérők új generációja – az ERA 4000-es sorozat

Egyszerű szerelhetőség, kompakt méretek és a jelperiódusok nagy számával párosuló kiváló jelminőség, ezek az ERA 4000 beépülő szögelfordulásmérő típuscsalád kiemelkedő jellemzői. Ideálisak nagy dinamikájú alkalmazásokban, ahol a szöghelyzet meghatározása néhány szögmásodperces pontossággal szükséges. 

Az új típuscsalád tagjai két fő részből állnak: a leolvasófejből és az osztásokat közvetlenül hordozó osztásdobból. A különlegesen kompakt leolvasófej tartalmazza a kimenő jelképzés teljes elektronikáját, ami további előkészítő elektronika alkalmazását szükségtelenné teszi. Az osztásdobok anyaga acél. Az osztásstruktúrák egy új eljárással felvitt több aranyrétegből, egy átlátszó közbenső rétegből és egy krómrétegből állnak. Ezt az újfajta anyagkombinációt a HEIDENHAIN-nál METALLUR®<//font><//span>-nak nevezik. A krómréteget lézer segítségével struktúrálják a kívánt osztásokká. Az ilymódon készült osztások kontúrjai nagyon élesek és rendkívül homogének. A fotoelektromos leolvasással együtt ez meghatározó a kimenő jelek kiváló minősége szempontjából és magasfokú interpolációt tesz lehetővé. Az osztásdobok az alkalmazástól függően többféle kialakításban készülnek. A kompakt dobalakú kivitel mellett vannak T-profilú dobok is, melyeket a csupán kis tömeget és kis tehetetlenségi nyomatékot megengedő esetekben célszerű használni. 

A pozícióinformációk különösen a közvetlen hajtások teljesítőképességét befolyásolják jelentősen, mivel a pozíció és a sebesség szabályzása a pozíciómérő rendszertől függ. A pozícióinformációk minősége közvetlenül hat a pozícionálás pontosságára és a fordulatszám szabályzásra. A forgácsoló eljárások sebesség-szabályzókörében az egy jelperióduson belüli pozícióeltérések a munkadarab felületén hullámos jellegű hibákat okozhatnak. Ugyancsak negatívan hatnak a pozícióeltérések a motor zajosságára és melegedésére. A mérési jelek kiváló minőségével és a jelperiódusok nagy számával a közvetlen hajtások követelményeit ideálisan elégítik ki ezek a mérőrendszerek.

A szögelfordulásmérés pontosságát meghatározó módon befolyásolja az osztásdob beépítése és a leolvasófej beállítása. Az ERA 4000 típuscsalád lehetőség szerinti gyors és egyszerű beépítését a legnagyobb pontosság egyidejű elérése mellett az itt bevezetett új megoldások teszik lehetővé.

<//span>Sajtófotó (300 dpi)