Menü überspringen

VM 182 összehasonlító mérőrendszer

A VM 182 összehasonlító mérőrendszer legfeljebb 1520 mm mozgástartományú szerszámgépek és mérőberendezések ellenőrzésére és kalibrálására szolgál. A szerszámgépek gyártói és felhasználói a VM 182-vel lineáris és nemlineáris hibagörbéket valamint a gépek tengelyeinek irányváltási hibáját határozhatják meg a DIN ISO 230-2 szabvány szerint. A VM 182 a pozícionálási hiba mérése mellett egyidejűleg a mozgási irányra merőleges vezetékhibát is meghatározza. A szoftver által közölt korrekciós értékek a követő elektronikában (helyzetkijelzőben vagy vezérlőben) felhasználhatók az elektronikus hibakompenzációra. A HEIDENHAIN TNC pályavezérlőibe közvetlenül beolvashatók a korrekciós értékek.    

A mérés előkészítése és a mérési jelek kiértékelése 
A VM 182 részei: egy nagyon nagy pontosságú két koordinátás fázisrácsos osztással ellátott acél profil és az osztás felett érintésmentesen mozgó leolvasó fej. Alaphelyzetben a leolvasó fej egy segédkocsival kapcsolódik az acél profilhoz. Méréskor az acél profilt a mozgás tengelyével párhuzamosan kell rögzíteni a gépasztalon és a leolvasó fejet mágnessel az orsóházra. A viszonylag laza tűrések megkönnyítik a VM 182 telepítését. Végül a segédkocsit ki kell venni a leolvasó fej alól.

A mérési jeleket általában számítógépben dolgozzák fel. A VM csatlakoztatására a HEIDENHAIN az EIB 741 interfész egységet (Ethernet) és az IK 220 (PCI busz) PC számlálókártyát kínálja. Mindkét elektronika képes a szinusz alakú mérési jelek 4096-szoros aláosztására, s így minden tengelyen elérhető az 1 nm-es mérési lépés. A mérési eredményeket az ACCOM szoftver értékeli ki a DIN ISO 230-2 és az ISO 230-3 szabványnak megfelelően vagy a VDI/DGQ 3441-es irányelvei szerint. Alternatív megoldásként a mérési jelek a HEIDENHAIN ND 287 helyzetkijelzőjével is kiértékelhetők és 1 µm-től 0,005 µm-ig választható lépésekkel kijelezhetők.