Menü überspringen
Machine Measurement

interaktív Webspeciál

Flash is required!

Documentation

undefinedBrochure

Mérőkészülékek szerszámgépek átvételéhez és ellenőrzéséhez

A szerszámgépen végzett megmunkálás eredményét, mint pl. a munkadarabok tűréseinek betartását, a felületi minőséget, stb. jelentősen befolyásolja a gép mozgásainak dinamikus és statikus pontossága. Ezért nagypontosságú megmunkálások esetén nagyon fontos, hogy az elmozdulások ideálistól való eltérését mérni és szükség esetén kompenzálni lehessen. Ezen kívül a szerszámgépek átvételére és ellenőrzésére vonatkozó előírások és szabványok (a DIN ISO 230-2, az ISO 230-3 és a DIN ISO 230-4 valamint a VDI/DGQ 3441-es számú irányelvei) egy sor mérési módszert írnak elő az elmozdulások dinamikus és a statikus eltéréseinek meghatározására.   
A szerszámgépek átvétele és ellenőrzése mostanáig lényegében a gép geometriai felépítésének terheletlen állapotban való statikus ellenőrzésében, valamint – NC gépek esetében – a pozícionálási pontosság ellenőrzésében merült ki. Mivel azonban a megmunkálás eredményét a terhelt gép nagy gyorsulásai okozta dinamikus pályaeltérések jelentősen befolyásolják, az előbbieken kívül a gépen gyártott munkadarabok pontosságát és mérethűségét is vizsgálni kell, hogy a gép dinamikus viselkedésével kapcsolatban is következtetéseket lehessen levonni.   

A HEIDENHAIN KGM és VM 182 típusú mérőrendszereivel az eltérések dinamikus és a statikus összetevői is közvetlenül meghatározhatók. Ezen közvetlen módszerek előnye a megmunkálás eredményének kizárólagos vizsgálatával szemben az, hogy elkülöníthetők a technológiai eredetű és a géptől függő okok, valamint az, hogy a befolyásoló tényezők is különválaszthatók.  

A dinamikus mérések – különösen nagy előtolási sebességek esetében – adatokat szolgáltatnak a pályamenti viselkedésről, amiből egyrészt a gép állapotára vonatkozó, másrészt a CNC vezérlőből, a hajtásokból és a pozíciómérő rendszerekből álló szabályzókörök paramétereinek beállítására vonatkozó következtetéseket lehet levonni. 

A statikus mérések – lényegében a lineáris tengelyek pozíció eltéréseinek mérése egy összehasonlító mérőrendszerrel – kizárólag a gép geometriai pontosságáról szolgáltatnak információkat. 

A gépgyártók a gépek bemérésének eredményeit a gép pontosságának növelését célzó konstrukciós módosítások érdekében hasznosítják. További felhasználási területük a CNC gépek pontosságát jelentősen befolyásoló szabályzóköri paraméterek optimalizálása.  

A szerszámgépek felhasználói saját gépeik átvételekor és rendszeres pontossági ellenőrzésekor hasznosíthatják ezeket a mérőrendszereket.