Menü überspringen
HEIDENHAIN Graduations

Preciziós osztások – a nagy pontosság alapja

A HEIDENHAIN mérőkészülékek fontos alkotórészei a többnyire rácsosztás formájában megjelenő mértékmegtestesítők, melyek jellemző struktúraszélessége 0,25 µm-től 10 µm-ig terjed. Ezek a precíziós osztások a HEIDENHAIN által kifejlesztett eljárásokkal (pl. DIADUR vagy AURODUR) készülnek és meghatározók a mérőkészülékek pontossága szempontjából. Az egyes vonások távolsága és alakja rendkívül pontos, kontúrjaik pedig nagyon élesek. Az osztások jól ellenállnak a mechanikai és vegyi hatásoknak, érzéketlenek a vibrációs és lökésszerű terhelésekkel szemben, hőmérsékletfüggő viselkedésük definiált.  

Fázisrácsos osztások 

Különleges gyártási eljárással háromdimenziós rácsstruktúrák is készíthetők, melyek különleges optikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Struktúra-szélességük néhány mikrométertől egynegyed mikrométerig terjed.  

SUPRADUR

A SUPRADUR eljárással gyártott osztások optikailag úgy hatnak, mint a háromdimenziós fázisrácsok, de síkbeli struktúrájuk van és ezért különösen érzéketlenek a szennyeződésekkel szemben.

MAGNODUR

A legfinomabb mágneses osztásokat mágnesesen aktív mikrométeres nagyságrendű vékony rétegek strukturálásával állítják elő.  .

DIADUR

A nagypontosságú DIADUR osztások egy rendkívül vékony krómrétegnek a hordozóra – többnyire üvegre vagy üvegkerámiára – történő felvitelével készülnek mikrométernyi, vagy még azt is meghaladó pontossággal. 

AURODUR

Az AURODUR osztások kitűnően fényvisszaverő arany vonásokból és a köztük lévő mattra maratott felületekből állnak. Az AURODUR osztások általában fém hordozóra kerülnek. 

METALLUR

A fényvisszaverő aranyrétegekből felépített METALLUR osztások különleges optikai felépítésük miatt közelítőleg sík struktúrát mutatnak. Ennek eredményeként különösen érzéketlenek a szennyeződésekkel szemben.